Effektbelysning med WOW-faktor
Med riktig belysning kan man løfte boligens uteområder til nye høyder. Men mange kunder er uvitende om alle mulighetene som finnes. Da er det fint å kunne komme med forslag til fine løsninger.
Spotter, uplights og trappebelysning er i vinden – og det blir kanskje spesielt viktig å vite om alle mulighetene her nå som mange skal bruke sommeren og høsten hjemme. Selv om noen kunder vet nøyaktig hva de vil ha, er det andre som vil la seg begeistre over alle valgmulighetene.
EN PULLERT FOR ENHVER STIL. Fra venstre: Molde, Stavanger og Oppland pullerter fra Norlys.
Pullerter
– Pullerter er en veldig populær og effektiv måte å styre lyssettingen på. De kommer i så mange forskjellige varianter at man kan finne en som passer både i stil og ønsket effekt, sier Erik Lunde, daglig leder hos Norlys.
Ønsker kunden seg en pullert som lyser i 360 grader eller bare punktlys der de skal gå? Dette er viktig for deg som installatør å være bevisst på, ettersom du oppnår forskjellig stemning etter hva slags modell du velger.
Vi ser også at kundene gjerne ønsker indirekte lys, altså pullerter der du ikke ser lyskilden, for å unngå å bli blendet.
Når lyset ikke strømmer rett ut, unngår du lysforurensing, og det er mer behagelig for øyet.
– Erik Lunde, Norlys
– Flere av modellene kommer i forskjellige høyder slik at du kan få akkurat den effekten kunden ønsker. Det finnes også stålpullerter som egner seg spesielt godt langs sjøsiden, sier Lunde.
Uplights – både pent og praktisk
Når belysning felles ned i terrasse eller innkjørsel, kaller vi de gjerne uplights. Disse gir en fin effekt og kan for eksempel brukes som innramming av plattingen, eller for å lyse opp en gangsti.
Flere av uplight-variantene tåler å bli kjørt over med bil og er perfekte i kantene av oppkjørsler.
OPPLYST UTEPLASS: Effektfulle lyspunkter som spiller på lag med naturen – her er Atom Uplight fra Unilamp.
Fotoceller eller astrour?
Behovet for lys varierer og du kan spare mye på å ikke la lyset stå på hele døgnet. Med astrour stiller du inn fysisk lokasjon etter GPS-koordinater eller sted, og lyset vil følge solbevegelsene: av når solen går opp, på når solen går ned. Det tilpasser seg vintertid og sommertid, og kan også justeres dersom du for eksempel ikke ønsker lys midt på natten.
– Å bytte fra fotoceller til astrour er noe av det vi gjør mest av. Det varer litt lenger og folk trenger ikke måtte forholde seg direkte til dem. De skrur seg på når behovet er der, sier Jacobsen, installatør hos Elfag-elektrikeren Slevik Elektriske.
Hver type har sine fordeler. Dersom stedet du skal lyse opp er mørkt stort sett hele tiden, vil det være naturlig å bruke fotoceller. Men er det en sone du ofte bruker, for eksempel et utendørs spisebord, kan det være best med et astrour.
Sommertid er hagetid
Med riktig utstyr kan hagen også nytes på sene, mørke kvelder. Noen uteområder, som trapper, grillområder eller lignende trenger kanskje ekstra god belysning?
– Miljøbelysning er smak og behag, og mitt råd er uansett å dele opp i soner sier Jacobsen.
Det kan være veldig fint med nedfelte lamper på bakken langs en hekk eller en mur. Når lyser treffer noe får man jo også mye mer ut av lyset enn om det bare lyser utover. Om spiseområdet er under tak, er downlights praktisk.
TRYGT OG STILIG: I trappen kan det for eksempel være vel så fint med lys nærme trinnene, sier Jacobsen, installatør
– Tenk både på hvor du ønsker lys, og også hvor høyt eller lavt lyset skal treffe. I trapper kan det for eksempel være vel så fint med lys nærme trinnene. Dette gjør også at det er lettere å se seg for. Nylig installerte jeg vegglampen Duett mot en støttemur med masse slyngplanter til en gårdsplass. De ble satt lavt for å få mest mulig lysfunksjon, og ble utrolig pent, Elektrikker Jacobsen.
Kanskje har kunden fine uteområder som står ubrukt så fort det blir mørkt ute? Sittesoner eller spiseområder er jo veldig koselig å bruke om kvelden, men da trenger man riktig lys. I tillegg kan du foreslå å lyssette spesielt fine elementer på tomten, for å løfte helhetsinntrykket av eiendommen.
LYS SOM DESIGN-ELEMENT. Fra venstre: Halden, Namsos Mini og Rena fra Norlys.
Tenk både på hvor du ønsker lys, og også hvor høyt eller lavt du trenger lyset.
– Jon-Erik Jacobsen, Slevik Elektriske
Lek med lyset
En hagetrend som er blitt veldig populær de siste årene er Moon, en lyskule som finnes i tre ulike størrelser. Med Moon skaper man stemningsfull belysning på terrasser, langs gangveier, i oppkjørsler og i hager.
– Disse kulene kan for eksempel kobles til astrour, så lyser de opp når det begynner å mørkne. Det er også en lykt som passer svært godt i kombinasjon med sterkere belysning på terrasser, for eksempel med downlights fra taket eller vegglykter – avhengig av hva det er plass til, sier Jacobsen.
Moon kommer ferdig med ledning og plugg, og krever ingen videre installasjon.
LYSKULER: Utelykten Moon (fra SG Armaturen) kan kobles til et astrour, så får man «måneskinn» på uteplassen mens solen går ned.
innlegg ifra Onninen
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar